Yleiset artikkelit

Yleiset lemmikkilintuharrastusta käsittelevät artikkelit löytyvät täältä.

Kodin vaarat linnulle

Varsinkin vapaana olevia lintuja uhkaavat kodissa monet vaarat joita ei heti tule ajatelleeksikaan. Koska varsinkin papukaijat ovat varsin uteliaita ja vapaana ollessaan haluavat tutkia kaikkea mahdollista ja saattavat tilaisuuden tullen tunkea itsensä mitä merkillisimpiin paikkoihin ja kun pienemmät linnut taas liikkuvat vilkkaasti paikasta toiseen, on vaaramomentteja kodissa yllättävän paljon.

Lemmikkilinnut ja kasvit

On luonnollista että lemmikkilinnut tuntevat vetoa kodin viherkasveihin; tulevathan useimmat lajimme alueilta joissa ne elävät luonnossa metsiköissä ja puissa. Kasvit tarjoavat linnuille suojaa vihollisilta, pesäntekomateriaalia ja ravintoa.

Lintulamppu

Lintulampusta puhuttaessa tarkoitetaan UV-säteilyä tuottavaa, täyden spektrin loistelamppuvalaisinta. Koska kaikille lemmikkeinä pidetyille linnuille näkö on kaikista aisteista tärkein, kannattaa laadukkaaseen valaistukseen kiinnittää erityistä huomiota. Sen lisäksi, että UV-säteet tuottavat linnun höyhenpeitteessä terveen luuston kannalta välttämätöntä D3-vitaminin esiastetta [1], muuttaa uusi valo linnun maailmankuvan täydellisesti - se tulee saamaan näkönsä takaisin.

Artikkeli sisältää ohjeita, miten tulisi toimia, jos lemmikkinä elävä lintu pääsee karkaamaan ulos, jotta todennäköisyys sen takaisin saamiseksi olisi mahdollisimman suuri. Riittävällä sinnikkyydellä lintu on mahdollista saada takaisin kotiin kunnossa. Tämä vaatii kuitenkin ripeää toimintaa ja usein kannattaa pyytää apua.

Puhuva papukaija Harmaapapukaija

Kun potentiaalinen papukaijan ostaja kysyy "Mistä saisin puhuvan papukaijan?", ei hän luultavasti ole vielä perehtynyt siihen, mitä papukaijan pitäminen lemmikkinä todellisuudessa vaatii. Jos hän jostain löytää tuon "puhuvan papukaijan", on usein seuraava kysymys "Miksi tämä ei puhu?" Median ja hauskojen videoiden luoma kuva puhuvasta on parhaimmillaankin vain pintaraapaisu siitä, mitä papukaijan pitäminen lemmikkinä on.

Edelleen monien papukaijojen siipisulat on typistetty. Tässä artikkelissa Greg Glendell selittää, miksi siipisulkien typistäminen ei ole tarpeen ja voi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee.