Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Kauluskaija ensimmäiseksi lemmikkilinnuksi? 2 vuotta 1 kuukausi sitten #871

 • Jarkko24
 • Jarkko24 hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 3
 • Vastaanotettu kiitos 0
Moikka!

Kyselisin sellaista, että onko kauluskaija järkevä ottaa ensimmäiseksi linnuksi. Kauluskaija eläisi rivitalossa(noin 75 neliömetriä, kahdessa kerroksessa). Lintu olisi noin 7 tuntia yksin, koska opiskelen. Olen etsinyt linnusta tietoa, mutta ei sitä ikinä liika voi etsiä:) Lintu olisi koulupäivän ajan häkissä ja loppupäivän vapaana.

Saako kauluskaijasta seurallisen linnun? Tuleeko olkapäälle, on mukana tekemässä asioita mitä itse tekee jne...

Mistä voisi saada kauluskaijoja käsinkasvatettuina?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Viimeksi muokattu: : Jarkko24.

Kauluskaija ensimmäiseksi lemmikkilinnuksi? 2 vuotta 1 kuukausi sitten #873

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 233
 • Vastaanotettu kiitos 36
Hei! Nykyohjeiden mukaan mikä tahansa lintu sopii ensimmäiseksi linnuksi, kunhan on perehtynyt lajiin ja lintuihin ylipäätään riittävästi! On totta, että aiemmin, noin 10-15 vuotta sitten vielä suositeltiin pikkulintuja ensimmäiseksi linnuksi, kuten neitokakaduja tai undulaatteja. Harjoituslinnun kohtalo on kuitenkin kurja siinä vaiheessa, kun vuoden-parin jälkeen omistaja kokee saaneensa tarpeeksi lintukokemusta, ja laittaa pienet linnut menemään. Onhan siinä vaiheessa neitokakadullakin vielä jopa 20 vuotta elämää edessä. Motivaatio lintujen hoitoon voi olla myös alhainen, jos ne on hankittu vain kokemuksen kartuttamiseksi, kun oikea kiinnostuksen kohde on muualla. Kauluskaija ei ole luonteltaan erityisen vaikea lintu, joten se sopii senkin puolesta vallan hyvin ekaksi linnuksi! :)

Nykyään suositellaan kaikille linnuille lajitoveria, joten kannattaa varautua siihen, että hankkii ajan mittaan kaksi lintua. Ehkä ensin yhden, ja sittten toisen, tai kaksi kerrallaan. Papukaijat ovat sosiaalisia, ja tutkimusten mukaan ne stressaantuvat yksin, vaikkei stressi näkyisikään ulospäin. Tämä toistuvasta yksinjäämisestä seuraava stressi on niin suuri, että se kuluttaa ja vanhentaa lintujen kehoa ennenaikaisesti, ei siis mikään vähäteltävä juttu! Kehollisen stressin lisäksi myös linnun mieli voi olla heikoilla, kun se joutuu olemaan toistuvasti yksin. Lisää täältä: www.papukaija.fi/artikkelit/hoito-ja-hyv...-lajitoverin-kanssa/

Kauluskaijalla, kuten muillakin papukaijoilla, kesyyntyminen ja ihmistä kohtaan sosiaalisuus vaihtelee paljon. Se riippuu lähinnä linnun lähtökohdista: aikuinen, villi lintu ei välttämättä kesyynny kovin mainittavasti, varsinkaan, jos sillä on jo huonoja kokemuksia ihmisistä vuosien varrelta. Sen sijaan asiallisesti kasvatetusta poikasesta saa kärsivällisesti kesyttäen kivan kaverin, joka myös viihtyy olkapäällä ja touhuilemassa arjen puuhissa yhdessä ihmisen kanssa. Kannattaa siis panostaa linnun alkuperään, eikä hankkia ekaa lintua joka tulee vastaan! Sen on moni ihminen tehnyt virheenään, että haluaa kiva lintukaverin, mutta päätyykin kiireessään hankkimaan joko villin ja pelokkaan eläinkauppalinnun (joka on luultavasti kasvanut vailla positiivisia ihmiskontakteja) tai naapurissa myynnissä olevan villin kodinvaihtajan. Lintu on pitkäaikainen sitoumus, joten Sen Oikean yksilön etsimiseen kannattaa panostaa sekä aikaa että vaivaa. Tämän vuoksi sopivan linnun etsintää ei kannata rajata pelkästään lähikuntiin.

Käsinkasvatus ei ole nykyään suositeltavaa. Käsinkasvatus muokkaa linnun seksuaalista- ja sosiaalista leimautumista voimakkaasti. Käsinkasvatettu lintu on seksuaalisesti leimaantunut ihmiseen, josta ei seuraa hyvää... Tällainen lintu näkee ihmislajin emonaan ja tulevan omistajansa ajan kanssa todennäköisesti puolisonaan. Linnulle on seksuaalisesti ja sosiaalisesti turhauttavaa, koska se ei pysty ihmispuolison kanssa kommunikoimaan kunnolla (ovathan linnun ja ihmisen kieli ihan erilaista), saati pariutumaan ja pesimään tämän ihmisen kanssa. Käsinkasvatus petaa linnulle helposti käytösongelmia tulevaisuuteen, vaikka poikasena käsinkasvatettu lintu onkin söpö ja kesy.

Nykyään on suositeltavaa hankkia emojen kasvattamia lintuja, joita on kuitenkin pöntöstä lähtemisen jälkeen totutettu ihmiseen positiviisen vahvistamisen metodeja käyttäen. Mikäli nuorta lintua ei olisi erityisesti kesytetty tai käsitelty, ovat luovutusikäiset papukaijanpoikaset vielä niin uteliaita ja rohkeita, että niiden kesyttäminen ei ole järin hankalaa. Linnun kuitenkin kasvaessa sen "neofobia" eli uutuudenkammo kasvaa, ja aikuisen linnun kesyttäminen on hitaampaa kuin luovutusikäisen linnun.

Linnun kanssa kannattaa ennemmin olla hyvä kaveri ja toveri, kuin puoliso. :)
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Jarkko24

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.089 sekuntia