Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Sopiiko lintu kerrostaloon? 4 vuotta 6 kuukautta sitten #472

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 233
 • Vastaanotettu kiitos 36
Vanhat foorumiviestit katosivat arkistoon, ja tämä on yksi kysymys, mikä Facebook-ryhmässä toistuu ja toistuu. Ajattelin siis avata tätä hieman, jolloin tämän tekstin voi linkittää helppona vastauksena, eikä tarvitse aina kirjoittaa kaikkea uusiksi. :D

Lintujen ääntely voidaan jakaa kahteen osioon: sen kesto ja voimakkuus. Esimerkiksi seeprapeipon tai undulaatin äänenvoimakkuus ei ole välttämättä se kaikkein kovin, mutta kestoltaan se on huima: linnut saattavat olla äänessä lähes koko valveilloloaikansa jutellen, sirkuttaen ja laulellen. Voimakkuuden osa-alueella ovat yleensä vahvimmillaan isot arat ja kakadut, joiden äänen sanotaan rikkovan jopa 120 desibelin rajan. Nämä isot linnut eivät kuitenkaan huuda koko aikaa näin kovaa.

Miksi lintu ääntelee?
Osa linnuista ääntelee koko ajan joko huvikseen tai pitääkseen yhteyttä parvensa jäseniin. Lintu voi myös äännellä väliaikaisesti esimerkiksi pelosta, laulaakseen, ollessaan kiihtynyt, tai puhtaasta riemusta tai tyytyväisyydestä. Lajien ja yksilöiden sisälle mahtuu paljon vaihtelua siitä, milloin lintu on äänessä ja kuinka kovaan ääneen. Esimerkiksi harmaapapukaija on tunnettu puhujalaji, mutta saattaa olla yksilö, joka ei koskaan puhu sanaakaan. Isot kakadut ovat tunnettuja hyvin kovasta äänestä, jota käytetään myös silloin, kun niillä on kivaa, mutta on olemassa yksilöitä, jotka huutavat vain pariin otteeseen päivässä muuten ollen hiljaa. Useimmilla lajeilla äänenkäyttö on jotain kokoajan räpättämisen ja yhden huutosession väliltä.

Lintu kerrostaloon?
Linnun ottaminen kerrostaloon on hieman kinkkinen homma: se riippuu yhtälailla linnun yksilöllisistä ääniominaisuuksista kuin lajistakin, naapureista ja talon rakenteesta. Herkkähermoinen naapuri saattaa hermostua jo seeprapeippojen hentoon ääntelyyn, kun taas puolikuuro naapuri tuskin hätkähtää kakadun karjahdustakaan. Samoin talon seinät vaikuttavat: "paperiseinistä" naapurin äänet kantavat läpi herkemmin kuin paksuista betoniseinistä. Osa lintulajeista käyttää ääntään enemmän tai kovemmalla volyymilla, mutta aina lajiin löytyy yksilöllisiä poikkeuksia, niin suuntaan kuin toiseenkin. (Eli perinteisessä mielessä "hiljaisen lajin" edustaja voi ollakin yllättävän äänekäs, tai "kovaäänisen lajin" edustaja yllättävän hiljainen.)

Käytännössä on siis hyvin hankala sanoa, sopiiko tietty lintulaji kerrostaloon, sillä se on lajin lisäksi kiinni myös yksilöstä ja naapureista. Yleisimmin kerrostalossa pidetään pienempiä lintuja, joiden ääni ei ole yhtä kantava. Osa naapureista saattaa pitää lintujen ääntä myös mieluisana kuunneltavana, jos se on melodista tai viidakkomaista, eikä kurkku suorana rääkymistä.

Lintujen kanssa eläessä on kuitenkin yksi ehdoton positiivinen puoli: ne ovat öisin hiljaa. Pieniä poikkeuksia lukuunottamatta (yölliset säikähdyskohtaukset tai aamuyöllä kukuntansa aloittava naurukyyhky tai siniviiriäinen pois luettuna) linnut ovat hiljaa öisin, kun niiden häkki pimennetään ja elinympäristö rauhoitetaan. Tämän pimeän ja yön ajan voi ajastaa taloyhtiön hiljaisuuden aikaan, jolloin lintu on nätisti suu supussa ja noudattaa myös taloyhtiön sääntöjä. ;)

Sumsummarum:
Yleisesti nähdyt ei-niin-kovaääniset lajit on yleensä kerrostalossa OK, kunhan naapuriksi paperiseinän taakse ei satu lintujen äänistä ärsyyntyvä henkilö. Myös moni pitää isompia lintuja kerrostalossa, mutta silloin kannattaa olla paksuseinäisempi talo, toivoa suopeita naapureita tai hiljaisempaa lintuyksilöä.

Onko juuri sinulla kokemuksia lintujen pitämisestä kerrostalossa? Jaa kokemuksesi, kommenttisi ja mielipiteesi! :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Viimeksi muokattu: : Lintunen.

Sopiiko lintu kerrostaloon? 4 vuotta 6 kuukautta sitten #474

 • Pirjo
 • Pirjo hahmo
 • Poissa
 • Senior Member
 • Senior Member
 • Viestejä: 75
 • Vastaanotettu kiitos 9
Asun juuri tällaisessa "pahviseinäisessä" lähiötalossa neitokakadujen kanssa..ja niistä toisinaan lähtee ääntä. Varoitin naapureita heti lintujen saavuttua päiväriekkumisesta mutta yöksi lupasin hiljaisuutta. Ilmoitin myös isännöitsijälle uusista meluisista asukkaista. Vaikuttaa siltä etteivät äänet kauheasti kantaudu naapureihin vaan kimpoilee enemmän omassa kodissa koska kukaan ei myönnä häiriintyneensä tai edes kuulleensa tai kiinnittäneensä huomiota ääniin. Porraskäytävään ääni kantautuu vähän. Seinänaapurissa asui hetken aikaa heikkohermoinen huumeiden käyttäjä joka stressaantui joka asiasta mutta hänellä oli "huono vaihe" meneillään. Nykyinen seinänaapuri kertoi ettei edes tiennyt tai kiinnittänyt huomiota lintujen ääniin ennenkuin kysyin mahdollisesta häiriöstä.
Jonkin verran on vaikutusta silläkin miten asiasta kertoo naapureille ja avaa kanavia järkevälle keskustelulle asioista, omassa naapurustossa on perheitä joissa on lemmikkejä ja lapsia ja ylipäätänsä ihmisiä joilla on nk. "oma elämä", meitä ei häiritse toistemme normaaliin elämään liittyvät äänet. Valitettavasti kaikissa taloyhtiöissä asiat eivät ole näin mutta en ole oikeastaan koskaan kuullut että pienempien lintujen äänistä olisi valitettu missään vaikka omassa kotikaupungissani on kesällä kuullun ja tunnistetun ääntelyn perusteella lemmikkilintuja noin joka kolmannessa kerrostalossa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.242 sekuntia