Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Kannattaako hankkia uusi puoliso 1 vuosi 9 kuukautta sitten #1149

 • Ystävä
 • Ystävä hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 13
 • Vastaanotettu kiitos 0
Hei! Meillä on ollut nyt surua neitsikoiden kanssa, kun viime vuonna menetimme Pilvi-tyttömme ja toissapäivänä nukkui ihan yhtäkkiä pois vanhin ja ensimmäinen neitsikkamme Tähti-tyttö. Tähti oli viimeiset vuodet todella tiivis pari Myrsky-uroksen kanssa, ne jopa yrittivät pesiä ja Myrsky vahti ja hoiti Tähteä esimerkillisesti. Myrskyllä oli edellisessäkin kodissa ollut tyttölintu puolisona ja se jäi leskeksi sielläkin. Silloin se oli ollut masentuneen oloinen vanhassa kodissa, mutta meille tultuaan ilostui heti Tähdestä ja hurmasi sen hetkessä. Toinen aikuinen uroksemme Salama on myös ilman puolisoa. Sillä on myös edellisessä kodissa ollut tyttö, mutta meillä se ei koskaan saanut Pilvi-tytöstä oikein läheistä kumppania itselleen. Yritti kyllä.

Nyt siis mietimmekin, kaipaavatko nämä urokset uusia puolisoita vai olisiko paras jättää parvi nyt tällä tavalla? Meillä on nyt 3 lintua, joista ilmeisesti kaikki ovat poikia. Eli meille tuli reilu kuukausi sitten ihan nuori neitsikka, jonka oletettiin olevan tyttö. Ajattelimme sen Salamalle. Mutta pitihän se arvata, että kun emme asiaa tarkistaneet DNA-kokeella, ei tämä taida tyttö ollakaan vaan poika: se laulaa ja tekee kaikkia pojan temppuja. Myyjällä oli kokemusta neitsikkapoikasista ennenkin ja hänestä tämä poikanen vaikutti ihan tytöltä, hiljaiselta. Mutta meille tultuaan se on alkanut laulamaan aivan tavattoman paljon, se seikkailee joka paikassa lintuhuoneessa ja tekee pojille tyypillisiä elkeitä :P Se näyttää olevan harmaa harlekiini-helmiäinen. Tiesimme kyllä, miten helmiäiskuvio häipyy uroksilta vasta aikuisikään mennessä. Mutta luin vasta jälkikäteen, että harlekiini voi viivästyttää värimuutosta.

No, siis meillä on nyt ilmeisesti 2 aikuista poikaa ja yksi nuorukainen. Meille sopi oikein hyvin aikaisemmin, kun oli 2 tyttöä ja 2 poikaa. Nyt jos hankkisimme esim kaksi tyttöä leskiuroksille, lintuja olisi 5. Mutta sekin tuntuu meidän olosuhteessa jo paljolta, kun linnut lentelevät yhdistetyssä toimisto/lintuhuoneessa vapaana ja toimistopöytä ja muut ovat jo aika pölyssä ja kakassa nopeasti. Tietysti huoneen voisi muuttaa pelkäksi lintuhuoneeksi, mutta sitten siellä ei ehkä tulisi niin paljon vietettyä aikaa, nyt on ollut kiva tehdä töitä neitsikoiden seurassa. Ja voiko pitää parittoman 5 lintua, varsinkin jos osa on tyttöjä? Säälittää niin nuo yksi jääneet pojat. Nyt näyttää toistaiseksi siltä, että vanhemmat urokset vähän ovat kimpassa ja sulkevat nuorukaisen ulkopuolelle. Mutta linnut ovat tietysti nyt vielä vähän selvästi hämmennyksissään tähden poistumisesta. Vaikuttaa siltä, että Tähden kuolema oli molemmille uroksille isompi juttu kuin Pilven poismeno.

Tällainen pitkä vuodatus tuli ;) Pointti siis, pitäisittekö te vain nämä kolme ilmeisesti poikaa, vai hankkisitteko 1-3 tyttöä? Voiko olla esim 5 lintua? Entä 3 poikaa ja yksi tyttö? Mikä olisi meidän neitsikoille parasta?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Kannattaako hankkia uusi puoliso 1 vuosi 9 kuukautta sitten #1152

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 239
 • Vastaanotettu kiitos 37
Minulla on ollut sekä koiraita että naaraita, ja kun kaikki naaraat olivat ongelmamunijoita, vannoin, ettei tähän taloon enää naaraslintuja tule! Neitokakadut ovat pahamaineisia hormonihyrriä ja ylimunijoita.

Itse sinun tilanteessasi säästäisin hermojani pesimähuuruilulta ja munajumien tuomalta harmilta, ja pitäisin parvessa nyt vain koiraita, kun se on koiraspainotteiseksi päässyt ihan vahingossa. Jos nuorin vaikuttaa yksinäiseltä, odottaisin että sen sukupuoli selviää varmaksi, koska linnun aikuistuessa parven dynamiikka voi muuttua. Olet kyllä oikeassa, että harlekiini hidastaa helmiäisen poistumista, ja voi olla että lintusi sukupuoli ei ulkonäön puolesta selviä vielä vuosiin varmaksi...

Jos nuorin lintu vaikuttaa edelleen kolmannelta pyörältä, voisin itse harkita ennemmin yhden nuoren varman koiraan (jo kirkkaan maskin saaneen, mutta silti nuori) lisäämistä parveen tälle nuorelle kaveriksi. Nuoret linnut voisivat jaksaa puuhailla yhdessä samanlaisia puuhia, jos ne ovat saman ikäisiä ja luonteeltaan samanlaisia.

Jos päätät lisätä naaraita, voit lisätä ensin yhden nuorelle kaveriksi, ja toivoa että vanhemmat koiraat pysyvät kimpassa eivätkä sekoita pakkaa. Mutta yhden naaraan lisääminen voi lisätä myös kiistaa, jolloin saattaa olla että joudut silti hankkimaan 2 naarasta lisää, eli päätyä kuuden linnun parveen... Itse pitäisin lintujen määrän tasanumerossa, koska säälittää kyllä hieman aina se kolmanneksi pyöräksi jäävä.

Kuten tiedät, linnut ovat silti kaikki yksilöitä, eikä parven dynamiikan muutoksia voi välttämättä täysin ennustaa vaikka kuinka yrittäisi... Linnut saattavat silti tehdä ihan toisin kuin ihminen suunnitteli. :)
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Ystävä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Kannattaako hankkia uusi puoliso 1 vuosi 9 kuukautta sitten #1154

 • Ystävä
 • Ystävä hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 13
 • Vastaanotettu kiitos 0
Hyvä kuulla mielipiteesi, Lintunen, ja näkemyksesi erilaista parven kokoonpanoista! Meillä kun ei ole munimisen kanssa ollut vuosiin mitään ongelmaa vaikka tyttöjäkin on ollut, niin en ole ehkä ihan perillä siitä, kuinka yleisiä munaongelmat neitsikoille ovat. Tähti tosiaan viimeisen vuotensa aikana alkoi munimaan ensimmäistä kertaa elämässään ja se vaihe meni sitten ohi jonkin ajan kuluttua. Toki osasin pikkuisen jännittää, ettei muna jää jumiin, mutta kaikki meni sen puoleen ongelmitta. Aikaisemmin edesmennyt naarasneitokakadu sai välillä hautomiskuumeen ilman munia, mutta sekin meni aina sitten ohi ja tapahtui aika harvakseltaan. Mutta asia on tosiaan hyvä ottaa huomioon!

Eniten meitä varmaan huolestuttaa tuo leskeksi jäänyt Myrsky-poika, joka tuntuu vähän huutelevan tavallista enemmän nyt Tähden kuoltua. Olemme tulkinneet sen puolison perään huutelemiseksi. Tietysti voisimme tosiaan katsella tilannetta vähän aikaa ja parven sopeutumista nyt. Se on totta, että nämä kaksi aikuisempaa koirasta saattavat nyt olla kaverit toisilleen ja ehkä tyttöjä ei tarvita niille pariksi. Osaako joku kokemuksesta esim. kertoa, mistä tietää, että neitokakadu kärsii parin menettämisestä niin paljon, että sille on parasta hankkia uusi vastakkaista sukupuolta oleva pari?

Ajattelimme, että ehkä pitäisi otattaa DNA-testi tuosta nuoresta linnusta. Sitten ainakin tietäisi varmuudella, onko se tyttö vai poika. Oliko täällä sivustolla jossain ohjeet näytteen lähettämiseen? Silloin ainakin voitaisiin tietää, kannattaako parveen lisätä neljänneksi tyttö tai poika, jos niin päätämme tehdä.

Jännä juttu, kuinka omakin elämä tuntuu erilaiselta nyt, kun neitokakaduparvi on näin muuttunut! Yhtäkkiä meidän kesyt lintumme ovat poissa, kukaan ei siis tule kädelle tai päähän tai nipistelemään korvanlehdestä. Tällainen harmaiden poikien parvi näyttääkin erilaiselta, varsinkin kun meiltä kuoli juuri helmiäinen-valkokasvo ja lutino. Mutta laulua kuuluu senkin edestä, koska nämä kaikki kolme laulavat komeasti :cheer:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Kannattaako hankkia uusi puoliso 1 vuosi 9 kuukautta sitten #1156

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 239
 • Vastaanotettu kiitos 37
DNA-testejä tekee ainakin seuraavat yritykset: www.sexadodeaves.com/en/ ja www.geschlechtsbestimmung.de/ (Google Chromen sisäinen kääntäjä saksa -> englanti toimii ihan hyvin). Suomeksi löytyy myös tällainen, mutta en tiedä kenenkään tutun käyttäneen: laboklin.fi/lintujen-sukupuolen-maaritys/

Linnun DNA-testaus menee yleensä seuraavasti, joskin testaustpaikasta saa varmasti myös ohjeet. Hanki puhtaita, pieniä minigrip-pusseja, joihin kirjoitetaan päälle linnun laji ja yksilöivä nimi/rengastunnus. Lintu pyydystetään kiinni ja puhtain käsin siitä nypätään irti muutamia rintahöyheniä. Höyhenen kynän kärkeen, eli siihen kohtaan mikä irtoaa ihosta, ei saa koskea! Pohjalta kerätyt tai itsestään irronneet sulat eivät kelpaa. Höyhenet laitetaan minigrip-pussiin, joka suljetaan ja lähetetään testaukseen labran ohjeiden mukaan. Testin voi tehdä myös verestä, jos on esim. tarve kynsien leikkuulle, saa kynnen päästä hieman verta kun leikkaa "liian pitkälle". Tätä varten kannattaa olla valmiina kalsiumpermanganaattia tai perunajauhoa vuodon tyrehdyttämiseen.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Ystävä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Kannattaako hankkia uusi puoliso 1 vuosi 1 kuukausi sitten #1420

 • Ystävä
 • Ystävä hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 13
 • Vastaanotettu kiitos 0
Taas kirjoitan näistä meidän linnuista. Jatkan tähän samaan ketjuun, koska tästä näkee, mitä aikaisemmin on tapahtunut.

On varmistunut, että nuorin neitsikka on myös poika, sen väritys on aivan selvä harmaa nyt. Meillä on siis kolme urosta, joista yksi on nuori ja kaksi vanhempaa leskiherraa. Olemme huolissamme näistä vanhemmista, sillä ne ovat passivoituneet kovasti menetettyään parven tytöt. Nämä kaksi "leskeä" kököttävät paljon nukkumahäkissä, vaikka niillä on koko huone käytössä. Vain nuori poika lentelee ja tutkii huonetta. Vanhemmat urokset ovat vähentäneet laulua myös huomattavasti ja vain nuori lauleskelee pääasiassa. Silloin kuin meillä oli vielä tyttöparit näille aikuisille pojille, varsinkin toinen niistä lenteli puolisonsa kanssa paljon, hyppeli koko huoneessa siellä täällä ja oli aktiivinen, lauloi paljon. Se tuli kesymmän tytön kanssa meidän ihmistenkin luo ja pään päälle, mutta nyt kontaktin ottaminen on loppunut kokonaan. Nyt se on ihan passiivinen verrattuna entiseen. Olemme vähän niin kuin menettäneet tämän uroksenkin puolison kuoleman myötä, koska se käyttäytyy niin eri tavoin.

Mietin edelleen, tarvitsevatko vanhemmat pojat puolison vai ovatko ne ne ihan tyytyväisiä näin. Ne oleskelevat kyllä yhdessä ja nuori tuntuu olevan kolmas pyörä. Onko neitsikalle normaalia, että sen luonne muuttuu näin paljon, jos puoliso kuolee? Ovatko nämä lesket masentuneita vai voivatko ne olla nyt ihan tyytyväisiä rauhallisempaan elämään?

Siis pohdimme edelleenkin, kaipaako parvemme nyt jotain täydennystä? Ja jos kaipaa, minkälaista? Emme edelleenkään haluaisi kauhean suurta parvea (ei ole tilaa), mutta haluamme, että linnut voivat hyvin. Ainakin nuori on ehkä yksinäinen. Lintunen ehdottikin aikaisemmin vain sille toista nuorta poikaa kaveriksi ja se ratkaisu on ihan mahdollinen. Jos siis vanhemmat pojat eivät kärsi tästä elämästä ilman puolisoja.

Arvostan kovasti kommentteja ja ajatuksia tilanteeseemme liittyen :)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Kannattaako hankkia uusi puoliso 1 vuosi 1 kuukausi sitten #1422

 • Lintunen
 • Lintunen hahmo
 • Poissa
 • Administrator
 • Administrator
 • Viestejä: 239
 • Vastaanotettu kiitos 37
Jos puolison menetyksestä on vain vähän aikaa, on toki mahdollista, että lintu kärsii masennuksen kaltaisesta tilasta. Linnut tekevät myös paljon asioita yhdessä, jolloin luonteeltaan arempi ja passiivisempi saattaa olla mukana touhuamassa aktiivisemman ja rohkeamman puolison mukana. Toisaalta, voinee mennä niinkin päin, että aktiivinen osapuoli passivoituu, jos toinen on kovin kököttäjäluonne. Naaraita en välttämättä edelleenkään uskaltaisi poikaporukkaan hankkia, ellei ole mahdollista tarpeen tullen hankkia jokaiselle omaa puolisoa. Silloinkin voi mennä sukset ristiin, jos esimerkiksi yksi naaras on kaikkien tai useamman koiraan mielestä vastustamaton. Meillä kävi tavallaan näin: kahden naaraan ja kahden koiraan parvessa molemmat koiraat vikittelivät lähinnä vain toista naarasta, mutta onneksi olivat kuitenkin muutoin toimiva parvi, eikä tappeluita ollut. Toinen naaras jäi ikään kuin "neljänneksi pyöräksi" tässä, mutta liikkui silti touhuilemassa tämän kolmikon mukana, vaikkei pariutunutkaan kummankaan koiraan kanssa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.096 sekuntia