Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Palmuaratti Frankin kesytys ja koulutus-"päiväkirja" 5 vuotta 2 viikkoa sitten #32

 • Sannita
 • Sannita hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 2
 • Vastaanotettu kiitos 0
Kesällä 2015 meidän parveemme muutti Hollannista 11 vuotta lintukasvattajalla ilmeisesti siitoslintuna ollut 11 vuotias palmuarattikoiras. Frank ei ollut tottunut kodin ääniin, hoitotoimenpiteisiin (aiheuttivat paniikkilentoa ja huutamista) eikä siihen, että ihmiset viettävät aikaa sen häkin lähellä. Se huusi paniikissa ja raivoissaan rikkoi häkissä olleita leluja, orsia, suojattuja lamppujen johtoja jne.jne. Mikään virike si sitä oikeasti kiinnostanut eikä se tuntunut sövän mitään ruokaa mielellään. Tuoreista omena meni hyvin, muut jäivät kuppiin. Ensimmäisten 6 kk aikana Frankin kanssa luottamus kasvoi siihen, että se pystyi torkkumaan, mikäli ihminen istui paikallaan sohvalla eikä liikkunut. Muutamiin useammin käymään tulleisiin vieraisiin se alkoi myös tottua eikä huutanut enää koko vierailun ajan paniikissa.
Suureksi ongelmaksi muodostui häkkiin meno. Frank palasi häkkiin vasta kun tuli yö.
kokeilin kaikkea seuraavaa
1) ovi auki aamulla klo 9:00, kaikki muu ruoka, paitsi pelletit ja vesi pois edellisenä iltana. Ruokakuppien täyttö kaikenlaisilla herkuilla klo 12:00. Frank palasi häkkiin n. klo 20:30. Kalle ruokki Frankin päivän aikana.
2) Hirssi on Frankin ainoa herkku, mutta mestarilentäjänä se lentää häkkiin, katkaisee hirssin pidikkeestä ja lentää saman tien ulos pitkän palasen kanssa ja mutustelee sen sitten katonrajassa kaikessa rauhassa.
3) ovi narulla kiinni, kun Frank käy hakemassa sitä hirssiä - ei mennyt häkkin paitsi jos poistuin huoneesta, tajusi narun heti.
4) kaiken maailman pähkinät, herkkuhedelmät jne. Maistuu silloin tällöin, pähkinät voivat olla häkissä 2-3 päivääkin, ennen kuin joku ne syö.

JOululomalla mulla sitten välähti matkia Frankin laulua ja tanssia. (Laulaa se ei osaa pätkääkään, mutta intoa löytyy senkin edestä). Niinpä Fran alkoi laulamaan mulle. JOka aamu, mieluummin 10 minuuttia. Vapaana ollessaan se alkoi tulemaan lähemmäksi ja loppujen lopuksi, kun tarpeeksi kauan sen kanssa jorasin, se otti joskus haukun hirssistä tai isosta omenan palasesta.

Frankin ja mun välinen kommunikaatio joutui 4 kk tauolle putkirremontti-evakon takia ja hotopaikassa Frank ja KAlle koetteli hoitajien hermoja oikein todella. Kuitenkin hoito ja niiden kanssa oleminen oli niin positiivista, että kun palasimme asumaan saman katon alle, Frank oli entistä luottavaisempija otti entistä enemmän kontaktia minuun.

Tällä hetkellä tehdään sellaisia harjoituksia, että pyydän Frankin lähelle "tule"-sanan kanssa ja sitten tanssitaan hetki yhdessä. JOka kerta, kun olen laittamassa Frankiä häkkiin lintuvalojen sammuttuaolen toistanut sanaa "häkkiin" ja seissyt vähän lähempänä. Tänään, 14 kk Frankin saapumisen jälkeen, se meni häkkiin ensimmäistä kertaa, kun seisoin häkin vieressä ja valot olivat vielä päällä.

Miksi tämä häkkiin meno käskystä on meillä niin tärkeää. Teen viikossa 4 päivää iltatöitä, jolloin linnut lentävät aamuisin. Nyt tilanne on ollut se, että 4 pv viikossa Frank ei ole päässyt ulos häkistä (muina päivinä on ulkoillut 2-8 tuntia). Eli oikeastaan ainoa asia, mikä Frankin pitää oppia, on tuo häkkiin meneminen pyynnöstä.
Toinen haaste on tietenkin sitten se, että mikä ihme saisi linnun viihtymään häkissä. Leluja niillä on tälllä hetkellä 6 kpl. Niillä on myös pahvilaatikoita (Frank tykkää rikkoa laatikkoa vapaana ollessaan kirjahyllyn päällä) ja käsittelemätön, huolellisesti puhdistettu vanha leipäkori. Orsina on ei puiden oksia, yksi liaani ja keinu. Frank tykkää lähinnä muovisista asioista, se katkoo kaikki nippusiteet, millä orret on kiinnitetty, mutta ei nakertele puuta.

Vanhan linnut tapojen muuttuminen vie aikaa ja nyt tärkeää on se, että Frankillä ja Kallella on mukavaa isossa häkissään ja sinne on kiva palata. Jos sinulla on kysymyksiä, leluideoita, herkkuehdotuksia jne.jne. anna tulla. Kaikki mahdollinen apu otetaan vastaan tässä tilanteessa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.094 sekuntia