banneri

Tiedätkö lintusi alkuperän?

Kun kipinä lemmikkilintuharrastukseen syttyy kunnolla, on luonnollisesti päällimmäisenä mielessä oman linnun osto. Koskaan ei kuitenkaan saa olla niin kova kiire, että ostaa linnun ensimmäiseltä vastaantulevalta myyjältä välittämättä sen hyvinvoinnista tai alkuperästä! Pidä pää kylmänä ja selvitä linnun taustat! Parhaimmillaan vuosikymmeniä elävän lemmikin hankinnalla ei saa olla liian kiire.


Papukaijasta kiinnostunut henkilö saa apua ja neuvoja harrastajalta, joka suosittelee linnun hakemista ulkomailta. Kyseistä lajia kun ei kasvateta Suomessa. Hetken päästä kuullaan, että hän on ostanut lintunsa säännöllisesti papukaijoja myyvästä liikkeestä, koska sai linnun sieltä nopeasti. Mukaansa hän sai linnun terveyden vaarantavia hoito-ohjeita ja linnulla oli jo ostettaessa huonosta ruokavaliosta kieliviä ulkoisia merkkejä.


Joskus on mahdollista antaa uusi koti tällaista etsivälle lemmikkilinnulle. Jos kuitenkin haluat ostaa poikasen kasvattajalta tai kaupallisesti toimivalta myyjältä, kuten eläinkaupalta, on äärimmäisen tärkeää, että tiedät ostamasi linnun taustat! Tämä tarkoittaa kasvattajaa, ei välikättä, jolta se on Suomeen ostettu.

Huonon myyjän takia saatat...

  • Saada huonoista oloista tulleen linnun, jolla on terveydellisiä tai käyttäytymisongelmia.
  • Saada virheellisiä ohjeita linnun hoidosta.
  • Saada Suomeen salakuljetetun linnun, joka tuo mukanaan maahan uusia sairauksia.
  • Tukea eläinten hyvinvoinnista piittaamatonta kasvatustoimintaa.
  • Pahimmillaan tukea lintujen pyytämistä luonnosta lemmikiksi.

Muistathan myös, että lähes kaikki papukaijalajit CITES I tai II -lajeina vaativat lainkin mukaan alkuperäistodistuksen! Niiden myyminen ilman tätä rikkoo luonnonsuojelulakia. Jos törmäät näin toimivaan eläinkauppaan, ilmoita siitä välittömästi Ympäristökeskukselle! Huomioi myös, että CITES I -lajeilla on oltava myös Ympäristökeskuksen myöntämä myyntilupa.


Papukaijan ostaja sopii lintuja kaupallisesti maahan tuovan henkilön kanssa, että hänelle tuodaan harmaapapukaijan poikanen saksalaiselta kasvattajalta. Kaupan jälkeen papereista ei kuulukaan mitään. Myöhemmin käy ilmi, että Saksan sijaan lintu tuotiinkin Itä-Eurooppalaiselta lintutorilta, eikä sen taustoista ole mitään tietoa.


Luonnosta lintujen pyytäminen on maailmanlaajuisesti suuri ongelma ja uhkaa monien lajien luonnollisia kantoja! Uhattuna ovat monet tutut lajit, kuten harmaapapukaija. Lisäksi vain harva yksilö selviää kuljetuksesta hengissä. Mutta niin kauan kuin ihmiset eivät eivät selvitä ostamiensa lintujen alkuperiä ja luovat kysyntää näille, ongelma on olemassa.

Siniotsa-amatsonit pienessä häkissä

Argentiinassa luonnosta lemmikkikauppaa varten pyydettyjä siniotsa-amatsoneja. Vain murto-osa tällaiseen kohteluun joutuneista linnuista selviää siitä hengissä. (kuva © World Parrot Trust)

Osta lintusi...

  1. Hakemalla se kotimaiselta eettisesti toimivalta ja lintujen hyvinvoinnin huomioivalta kasvattajalta.
  2. Hakemalla se ulkomaiselta eettisesti toimivalta ja lintujen hyvinvoinnin huomioivalta kasvattajalta.
  3. Jos kumpikaan edellisistä ei ole mahdollista, ostamalla se eettisesti toimivalta eläinkaupalta, joka varsinkin isompien papukaijojen kohdalla tilaa sen suoraan kasvattajalta sinulle.

Pienemmille lintulajeille (papukaijoissa maksimissaan neitokakadun kokoluokka) voi olla mahdollista antaa eläinkaupassa kohtuulliset olosuhteet hetkellistä oleskelua varten. Tällöinkin olosuhteiden on oltava kunnossa ja yhtään pidempiä odotteluja varten linnut tarvitsevat lentohäkin! Isommat papukaijat eivät kuulu “kaupan hyllylle” odottamaan ostajaa, ja tällaista toimintaa harrastavia kauppiaita ei pitäisi tukea.


Muutamalla paljon lintuja omistaneella harrastajalla Suomessa on kuollut iso osa linnuista, koska he ovat - ilman parempaa harkintaa - ostaneet tautia kantaneen papukaijan eläinkaupasta, joka ei ollut hoitanut karanteenia kunnolla ja jonka linnut olivat tulleet hämäräperäisiä reittejä.


Ostaisitko kissan tai koiran eläinkaupasta? Papukaijan kaltainen eläin ei ole tottunut elämään ihmisten keskuudessa ja on paljon herkempi erilaisille käyttäytymisongelmille. Se tarvitsee mahdollisuuden lentää, seuraa ja virikkeitä.

Liian usein varsinkin isojen papukaijojen kohdalla on tullut vastaan seuraavia lieveilmiöitä:

  • Lintu odottaa ostajaansa kuukausia - tai pidempäänkin - pienessä häkissiä ilman virikkeitä tai seuraa.
  • Haastava lemmikki yritetään tuputtaa kenelle tahansa, kuka sen saattaisi ostaa. Oli tällä osaamista tai ei.
  • Kaupalla ei itsellään ole osaamista neuvoa linnun ostajaa, joten ostaja saa vanhoja tai huonoja neuvoja.
Harmaapapukaijat kontissa

Kongossa salakuljettajita löydettyjä harmaapapukaijoja laatikossa, valmiina vietäväksi maasta pois. Niin kauan kuin kysyntää riittää, riittää myös tarjontaa. (kuva © World Parrot Trust)

Älä osta lintuasi...

  1. Eläinkaupasta tai myyjältä, jonka linnut tulevat Suomeen epämääräisiä reittejä, ja jotka eivät tiedä lintujen kasvattajia.
  2. Eläinkaupasta tai kasvattajalta, joka ei tarjoa lintujen mukaan tarvittavia papereita.
  3. Eläinkaupasta, joka ostaa isoja papukaijoja tiloihinsa odottamaan tietämättä niille ostajaa tai jolla pienemmätkin lajit joutuvat odottamaan pitkään huonoissa olosuhteissa. Isot papukaijat eivät kuulu kaupan hyllylle!
  4. Eläinkaupasta tai kasvattajalta, jonka toiminta ei huomioi lintujen hyvinvointia tai jonka oma osaaminen ei ole riittävää.

Osa eläinkaupoista ostaa lintunsa lintutukusta. Nämä toimijat hankkivat lintunsa eri lähteistä, ja välittävät ne eläinkauppoihin ja maahantuojille. Toiminnan tavoitteena on tehokkuus ja taloudellinen hyöty. Tämä ei muodosta linnulle hyvää lähtökohtaa elämää varten. Lisäksi tällaisissa tiloissa, joissa on paljon lintuja pienessä tilassa, voivat taudit levitä helposti.

Vain sinä linnun ostajana voit vaikuttaa asiaan! Varmistamalla, että ostat linnun hyvältä myyjältä, joka myös tietää sen taustat, saat parhaiten terveen lemmikin.

Siniotsa-amatsoni

Ostamalla linnun hyvältä myyjältä saat varmimmin terveen lemmikin, kuten kuvan Suomessa syntynyt siniotsa-amatsoni.

Kuinka voit auttaa?

  1. Ole tarkkana ostaessasi lintua itse. Tämä on aina kaikkein tärkeintä, sillä vain lopettamalla kysyntä voidaan lopettaa myös tarjonta.
  2. Puutu tilanteeseen, jos havaitset jonkun harkitsevan lemmikkilinnun ostajista epäilyttävästä paikasta. Tällainen henkilö kannattaa ystävällisesti ohjata etsimään lisää tietoa.
  3. Jaa tietoa. Jakamalla tätä sivua, ja muita hyödyllisiä sivuja, esimerkiksi Facebookissa tai omilla nettisivuillasi, voidaan tavoittaa paljon muitakin ihmisiä.

Voit myös kopioida alta bannerin omille nettisivuillesi ja luoda sen avulla linkin tälle kampanjasivulle.

640 x 100:
banneri 1

200 x 200:
banneri 2

200 x 100:
banneri 3

Lisätietoa

© 2013 Lemmikkilinnut Kaijuli ry | www.kaijuli.fi