Tervetuloa, Vieras
Käyttäjätunnus: Salasana: Muista minut
 • Sivu:
 • 1

AIHE:

Viisi neitokakadua etsii uutta kotia 4 kuukautta 1 viikko sitten #1303

 • Dayspeed
 • Dayspeed hahmo Kirjoittaja
 • Poissa
 • New Member
 • New Member
 • Viestejä: 6
 • Vastaanotettu kiitos 0
23 vuoden neitokakaduelämän jälkeen on tullut aika lopettaa lintuharrastus. Lintuhuone tarvittaisiin muuhun käyttöön ja lintujen hoito ei enää jaksa innostaa niin kuin parhaina vuosina. Siitä syystä kotia etsii nyt viiden linnun parvi. Iältään linnut ovat 15-20 -vuotiaita. Kaikki ovat kodinvaihtajia, joten tulevan kodin pitää olla valmis sitoutumaan näiden hoitoon vuosiksi (potentiaalisesti jopa 10-15 vuotta) eteenpäin, ettei lintujen tarvitsisi enää muuttaa.

Linnut ovat tottuneet omaan huoneeseen eli etsin paikkaa, missä niillä olisi päivittäin runsaasti tilaa käytössään. Yöt linnut ovat viettäneet noin 150 x 300cm kokoisessa häkissä. Iästään huolimatta kaikki linnut ovat taitavia lentäjiä ja puuhakkaita tapauksia, joten ne ovat tottuneet myös hyödyntämään leluja ja virikkeitä monipuolisesti.

Linnut on mahdollista jakaa kahteen ryhmään siten, että Tepa ja Rosita ovat pari jota ei saa erottaa, samoin Aapo, Tauno ja Mystikko ovat kombo jotka tulee pitää yhdessä. Lintuja ei saa pesittää ja vahinkopesiminen tulee estää. Naaraat ovat aikanaan pesineet riittävästi, joten niitä ei pidä enää munimisella rasittaa. Lisäksi näistä kolme on ruumiinrakenteeltaan sellaisia, ettei niiden ominaisuuksia ole jalostuksellisesta näkökulmastakaan katsoen mielekästä siirtää eteenpäin.

Lintujen esittely:

Tepa (syntynyt 2001). Tepa on puuhakas ja seurallinen tirppa, utelias ja rohkea. Tepa on ennen meille tuloa ollut tietääkseni vain yhdessä kodissa. Aluksi Tepa oli ainoana lintuna muutaman vuoden, sen jälkeen se sai seurakseen Rositan. Tepa ei ole kesy, mutta saattaa tulla olkapäälle tai kädelle. Kaikki kiiltävä kiinnostaa Tepaa ja se tykkää näprätä koruja ja lelujen metalliosia. Tepa saattaisi vielä kesyyntyä jonkin verran, jos omistajalla on aikaa olla sen seurassa. Itse en ole rohkaissut Tepaa sen kummemmin lähestymään ihmistä ja meillä se olikin kuusi vuotta, ennen kuin omasta aloitteestaan ensimmäisen kerran tuli olkapäälle. Tepa tykkää "jutella" kun sille puhelee ja viheltelee. Meille Tepa tuli Rositan kanssa 2010.

Rosita (syntynyt 2005, Tepan puoliso). Rosita on hyvin arka lintu. Se ei enää pelkää minua, mutta väistää kyllä mielellään vähän kauemmas kun menen häkkiin vaihtamaan ruokia tms. Rosita on elämänsä ensimmäiset kolme vuotta viettänyt yksin pienessä häkissä vähäisillä ihmiskontakteilla, minkä jälkeen se siirtyi Tepan seuraksi. Parilla teetettiin yksi poikue. Rosita ja Tepa muuttivat meille omistajan ajanpuutteen vuoksi. Rositalle tuli noin vuonna 2012 siiven alle haava, minkä seurauksena se alkoi nyppiä itseään. Haava parani, mutta nyppiminen jäi päälle. Rosita liikkuu ja värkkäilee lintuhuoneen virikkeiden parissa silloin kun huoneessa ei ole ihmisiä. Ihmisen seurassa se on varautunut ja mieluummin istuu paikallaan tarkkailemassa.

Mystikko (syntynyt 2004). Mystikko tuli meille 2014 silloisen puolisonsa Igorin kanssa. Mystikko on ollut jalostuskäytössä ja pesimisen yhteydessä sen ensimmäinen puoliso nyppi Mystikon niin ettei sille enää kasva höyheniä pään alueelle. Nykyisin Mystikon puoliso on Aapo. Mystikko on vaihtanut kotia aika monesti ja oli tarkoitus, ettei sen enää tarvitsisi siirtyä. Siitä olen erityisen pahoillani... Mystikko on arka lintu, mutta luottaa minuun enemmän kuin Rosita eikä esimerkiksi kovin vikkelästi väistä kättä jos sattuu istumaan ruokakupilla kun menen vaihtamaan siemeniä. Mystikko on luonteeltaan hiljainen tarkkailija, mutta innostuu välillä puuhastelemaan Aapon ja Taunon kanssa lintuhuoneen lattialla tai virikkeiden parissa. Mystikon tapa katsoa ihmistä on hämmentävä, se tuijottaa niin tiiviisti suoraan kohti, että sen seurassa alkaa miettiä onko mulla vetskari auki tms.

Aapo (ikä noin 15 vuotta). Aapo tuli meille 2016, koska se tarvitsi uuden kodin ja meillä oli silloin naaras, joka suri edesmennyttä puolisoaan ja ajattelin että Aapo voisi olla sopiva sen tilalle. Aapo on iso ja komea neitokakadukoiras. Se on luonteeltaan arka, mutta on pari kertaa laskeutunut päähän toisten lintujen perässä. Selkeästi sitä kiinnostaa lähestyä ihmistä toisten esimerkin seuraamana, mutta rohkeus ei meinaa riittää. Muuten Aapo on luonteeltaan hyvin aktiivinen ja viettää paljon aikaa lintuhuonetta tuhoten ja virikkeiden parissa värkkäillen. Aapolla on lintujen parissa iso ego ja meille tulon jälkeen kävi niin, että se valitsi puolisokseen Mystikon. Igorin kuoleman jälkeen Mystikolla oli jo parvessamme uusi pari, mutta Aapo alkoi tapella tämän koiraan kanssa niin että jouduin etsimään toiselle uuden kodin. Aapo jäi meille, koska se oli vanhempi ja vaikeampi sijoittaa uuteen kotiin kuin Mystikon seurana ollut nuori, kesyhkö lintu. Ilmeisesti Aapolla on edellisessä kodissaankin ollut vastaavanlaista käytöstä, eli se tarvitsee tilaa ympärilleen.

Tauno (iältään noin 16-17v). Tauno tuli meille 2016, koska sen puoliso oli menehtynyt ja Tauno tarvitsi seuraa. Taunolla on siis ollut vain yksi koti ennen meitä ja se oli Tepan tapaan rakastettu lemmikki. Tauno onkin aika rohkea ja seurallinen ja ajan kanssa voisi kesyyntyä lisää. Tauno uskaltaa tulla kädelle ja olkapäälle samaan tapaan kuin Tepa. Tauno on erittäin aktiivinen hääräiljä ja tykkää möyriä pohjapapereiden alla. Kyseessä on pesimiseen liittyvä käytös, mutta Taunoa ei kiinnosta naaraat. Aiemmassa kodissa sillä oli kaverina naaras, mutta ne eivät olleet toisistaan erityisen kiinnostuneita. Meille tultuaan Tauno iski silmänsä Aapoon ja on siihen kovasti rakastunut. Aapo puuhastelee mielellään Taunon kanssa lintuhuoneessa, mutta intiimit lähestymisyritykset se torjuu jämäkästi. Tauno jahtaa välillä Mystikkoa pois Aapon luota, mutta pääasiassa tämä kolmikko liikkuu kimpassa lintuhuoneessa ja ne nukkuvat aina lähellä toisiaan. Pienestä ajoittaisesta nokkapokasta huolimatta tätä kolmikkoa en halua erottaa toisistaan.

Jos voisit ajatella sijoittavasti näistä viisi, kaksi tai kolme luoksesi, laita viestiä ja kerro mitä sinä voisit näille linnuille tarjota. Linnut asuvat Uudessakaupungissa, mutta hyvän kodin löytyessä olen valmis kuljettamaan näitä pitkällekin.
Neitokakadut Rosita ja Tepa, Mystikko ja Aapo, Tauno

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

 • Sivu:
 • 1
Sivu luotiin ajassa: 0.114 sekuntia